Wat is NUR-HOLZ?

NUR-HOLZ is een recent ontwikkeld massief houtbouwsysteem, gemaakt van onbehandeld hout, waarbij lagen hout aan elkaar worden verbonden met beukenhouten schroeven. Het NUR-HOLZ systeem bestaat uit wand-, plafond-, en dakelementen.

Prefab elementen

De wanden van het systeem bestaan uit een centrale, constructieve kern van 6 of 8 cm , waar tegen lagen hout in horizontale, diagonale en verticale richting gemaakt worden tot de gewenste wanddikte van 9,5 cm tot 35 cm.
De vloerelementen en sommige dakelementen hebben 1 of meerdere constructieve balklagen aan de buitenzijde van de elementen met daartussen kruislinkse tussenlagen.

De elementen worden voorzien van openingen voor kozijnen en sleuven voor bijvoorbeeld elektraleidingen.
Op de bouwlocatie worden de elementen tot een compleet casco geassembleerd.

De panelen zijn vormvast. Omdat het hout kruislings aan elkaar is geschroefd, kunnen de houten delen onderling wel werken, maar als geheel niet.

Men gebruikt uitsluitend onbehandeld naaldhout uit het Duitse Zwarte Woud, al het hout is PEFC gecertificeerd. Voor de panelen in het zicht wordt hout gebruikt dat is gekapt in de hoogst gelegen delen van het Zwarte Woud en met zorg geselecteerd, zodat een verfijnd en glad uiterlijk is gegarandeerd.

Schroeven

De schroeven van beukenhout worden vooraf gedroogd, zodat ze krimpen. Zodra ze in de panelen zijn geschroefd nemen ze het restvocht op van het overige hout en zwellen ze op. Er is daarmee een onwrikbare verbinding tot stand gekomen.
Ze worden vanaf de niet-zicht zijde in het paneel geschroefd tot halverwege het laatste paneel. De zicht zijde is glad, er zijn geen schroeven zichtbaar.
Wanden die afgewerkt worden met bijvoorbeeld stucwerk kunnen geleverd worden in een niet-zicht kwaliteit, de schroefkoppen zijn dan wel zichtbaar. Deze variant is goedkoper.

Constructie

NUR-HOLZ is de constructieve schil van een gebouw. De wanddikte wordt mede bepaald door de sterkte die nodig is voor het gebouw en wordt bepaald in overleg met een constructeur.

Afwerking

Daar waar NUR-HOLZ als buitengevel wordt toegepast moet het hout aan de buitenzijde extra geïsoleerd worden en beschermd worden tegen weersinvloeden. Isolatie kan het beste met een houtvezel isolatie maar ook andere systemen zijn mogelijk. Als gevelbekleding kan in beginsel iedere vorm van gevelbekleding worden toegepast. Of dit nu stukwerk, een houten gevelbekleding of bijvoorbeeld een dakpan of leisteen is.
Aan de binnenzijde kunt u het hout onbehandeld laten of afwerken naar keuze met bijvoorbeeld leem stuc of verf. Wij adviseren om producten te gebruiken die ademen om de natuurlijke eigenschappen van het hout niet teniet te doen.
Een gebouw kan opgebouwd worden uit buitenwanden, binnenwanden, vloeren en dak van NUR-HOLZ. Het is echter ook mogelijk om NUR-HOLZ te combineren met andere systemen of materialen.

Rombach

NUR-HOLZ is ontwikkeld door de Firma Rombach uit het Duitse Oberharmersbach. Het bedrijf heeft een sterk innovatief karakter en zal NUR-HOLZ steeds verder ontwikkelen.
www.rombach-holzhaus.com

CE-markering

NUR-HOLZ heeft Europese technische goedkeuring. Het is het eerste onverlijmde massiefhoutbouw systeem dat het CE keurmerk mag voeren.