Binnen Afwerking

NUR-HOLZ panelen zijn verkrijgbaar in twee kwaliteiten: zicht- en niet-zicht kwaliteit. Bij de zichtkwaliteit wordt de zichtkant gemaakt van de beste kwaliteit hout, gekapt in de hoger gelegen delen van het Zwarte Woud. Bij de productie worden planken geselecteerd op geschiktheid voor de zichtkant. De schroeven worden niet door en door gedraaid, ze zijn aan de zichtkant niet zichtbaar.

Bij de niet-zicht kwaliteit wordt geen selectie op uiterlijk toegepast. De schroeven worden door en door gedraaid. Beide zijden hebben daardoor een wat onregelmatiger uiterlijk met de schroeven in zicht. Deze kwaliteit is bedoeld voor wanden of plafonds die afgewerkt worden. Ze zijn goedkoper dan panelen met een zicht afwerking.

Onbehandeld

Panelen met een zichtkwaliteit hoeven niet te worden afgewerkt. Ze hebben een mooi glad houten oppervlak. Harsplekken worden bij de productie uitgeboord en vervangen door een houten stop. Standaard wordt vurenhout gebruikt, maar op verzoek kunnen ook andere houtsoorten aan de zichtkant verwerkt worden. Bij onbehandeld hout profiteert men ten volle van de natuurlijke eigenschappen van het hout. Het hout hoeft verder niet beschermd te worden.

Verven of beitsen

De panelen kunnen geverfd of gebeitst worden. Wij adviseren in dat geval een ademend product, bij voorkeur op natuurlijke basis. In Scandinavië wordt het hout vaak transparant gebeitst, wat een fris uiterlijk kan geven.
De niet-zicht kwaliteit is minder geschikt om te verven of beitsen.

Stucken

De combinatie van hout met stuckwerk spreekt veel mensen aan. Bij het hout is leemstuck het meest passend. Leemstuck ademt wat de natuurlijke vochtbalans in huis ten goede komt. Traditioneel stuckwerk is ook mogelijk. Vooraf moet altijd een geschikte plaat tegen het NUR-HOLZ worden aangebracht.

Tegels

Vaak zal er voor gekozen worden om in de badkamer en keuken tegelwerk aan te brengen.
Teneinde te kunnen tegelen dient altijd eerst een geschikte plaat daarvoor tegen de NUR-HOLZ wand te worden aangebracht.

Overige afwerkmogelijkheden

Ook andere materialen kunnen op het hout worden aangebracht.
Het is raadzaam vooraf te overleggen of en hoe dit het beste kan worden aangebracht.