Buiten Afwerking

NUR-HOLZ panelen moeten aan de buitenzijde altijd afgewerkt worden om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. De afwerking bestaat in de regel uit twee lagen: een isolatielaag en de gevelbekleding. Het is niet nodig om folie toe te passen. De dampdiffusieberekeningen wijzen uit dat er geen vochtophoping in de wanden te verwachten is.

Isolatie

NUR-HOLZ heeft van zichzelf reeds een redelijke eigen isolatie. Afhankelijk van de dikte van het element en die eigen isolatiewaarde zal echter een extra isolatie noodzakelijk zijn. Die isolatielaag wordt direct tegen de NUR-HOLZ elementen aangebracht. Het meest gebruikte isolatiemateriaal in combinatie met NUR-HOLZ elementen is houtvezelisolatie. Bij toepassing van houtvezel isolatie is het mogelijk om tot circa 16 cm isolatiemateriaal te bevestigen zonder dat een extra raamwerk hoeft te worden aangebracht. Het is ademend, natuurvriendelijk en heeft een goede isolatiewaarde. Andere isolatiematerialen zijn echter ook mogelijk.

Hout

Hout als gevelbekleding is een in Nederland opkomende vorm van afwerking. Als gekozen wordt voor een verduurzaamde houtsoort zal weinig onderhoud nodig zijn. Er komen steeds meer houtsoorten op de markt die op milieuvriendelijke wijze zijn verduurzaamd als Plato of Accoya. Onbehandeld hout als bijvoorbeeld Red Cedar of Larix zijn ook zeer geschikt, dit hout hoeft niet te worden verduurzaamd voor een lange levensduur. Ook kan gekozen worden voor hout dat wordt afgewerkt met verf of beits.

Stuckwerk

Een gestuckte buitengevel is prima mogelijk. De meest voorkomende wandopbouw voorziet dan in een stuckbare isolatielaag waartegen het stuckwerk wordt aangebracht.

Overige afwerkmogelijkheden

Hout en stuckwerk zijn de meest voorkomende afwerkingen. Echter alles is mogelijk. Er zijn op dat gebied geen beperkingen. Bijvoorbeeld: leisteen, zink, steen(strips), glas, natuursteen enzovoorts. Ook een gemetselde muur als buitenschil kan toegepast worden.