Eigenschappen

Puur hout
NUR-HOLZ bestaat Nur (alleen) uit Holz (hout), het bevat geen toegevoegde stoffen van welke aard dan ook. Het hout wordt ook niet bewerkt, puur hout dus. Het hout is afkomstig uit het Duitse Zwarte woud, slechts 600 km van midden Nederland.

Warmte isolatie
Hout heeft een relatief goede isolerende werking. Door de wijze van samenstellen van de verschillende houtlagen heeft NUR-HOLZ de hoogste isolatiewaarde van alle constructieve, statisch belastbare bouwmaterialen.
Bouwen met passiefhuis waarden behoort tot de mogelijkheden.


Klimaatregulerend
Hout slaat warmte langzaam op en geeft dit weer langzaam af. Gevolg is een gelijkmatige temperatuur in een ruimte. ’s Winters koelt het minder snel af, in de zomer wordt het minder snel warm.
De uitstraling van het hout zorgt er voor dat mensen zich sneller behaaglijk voelen. De ervaring leert dat mensen de verwarming in een massief houten gebouw gemiddeld 2 graden lager zetten.
Dit alles kan groot effect hebben op de stookkosten. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit in vergelijking tot andere bouwmethoden tot de helft minder stookkosten kan leiden bij een vergelijkbare isolatiewaarde.

CO2 neutraal
Hout slaat CO2 op en houdt dit ook vast als het hout is verwerkt in NUR-HOLZ panelen. De productie is een energiearm proces. Het hout wordt gekapt in het Zwarte Woud en hoeft geen grote afstanden te overbruggen. NUR-HOLZ is CO2 neutraal.
Meer informatie over de CO2 opslag van hout vindt u 
hier.

Gezond
Er worden geen producten gebruikt die de gezondheid aantasten. Er is geen uitstoot van chemische stoffen door het gebruik van bijvoorbeeld lijm. Dit heeft een gunstig effect op mensen met allergieën.
Hout ademt en zorgt voor een natuurlijke vochtbalans in het gebouw. Een ingewikkeld balansventilatiesysteem is daardoor niet nodig.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van hout op de gezondheid nog veel verder gaat. De hartfrequentie wordt lager, men slaapt beter.

Korte bouwtijd
De panelen worden prefab gemaakt. Als de fundering gereed is, kan een huis binnen een week casco worden opgeleverd.

Wooncomfort

Het hout zorgt voor een behaaglijk gevoel, u heeft het minder snel koud, uw hartfrequentie wordt lager, kortom een hoog wooncomfort.

Vrijheid in bouwstijl
NUR-HOLZ is geschikt voor alle soorten gebouwen in alle stijlen. Van modern en strak tot traditioneel: het past altijd!
De elementen zijn leverbaar met planken in zowel de horizontale als verticale lengterichting. Standaard wordt vurenhout gebruikt, maar ook andere houtsoorten zijn mogelijk.

Recyclebaar
NUR-HOLZ is volledig recyclebaar, zowel in de biologische- als technologische kringloop.

Lage kosten
Door een uitgekiend productiesysteem is NUR-HOLZ beduidend gunstiger in aanschaf dan vergelijkbare systemen.
Door het gunstige stookgedrag zijn de exploitatiekosten laag.

Geluid
Hout absorbeert geluid en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van geluidsoverlast.

Milieu
Met NUR-HOLZ is het mogelijk om écht duurzaam te bouwen. Het is de meest milieuvriendelijk manier van bouwen die er op dit moment is. Op alle gebieden: energiebesparing, CO2 reductie, grondstoffengebruik, recyclebaarheid, levensduur en gezondheid heeft NUR-HOLZ uitstekende, zo niet de beste waardes.

Levensduur
Met NUR-HOLZ bouwt u massief, degelijk en toekomstgericht. Indien het hout op de juiste manier is beschermd tegen vocht heeft het een oneindige levensduur.

Brandweerstand
Een massief houten gebouw heeft een tot 5 keer hogere brandweerstand dan houtskeletbouw, metselwerk of betonbouw. Een massief stuk hout ontbrand niet alleen moeilijk, maar brandt ook zeer gecontroleerd: het verkoolt.

‘Damp open’ bouwen

Het is niet nodig om folie te verwerken tussen het NUR-HOLZ en de afwerklaag. Het is daardoor mogelijk om volledig ‘damp open’ te bouwen. Als de isolatielaag en de afwerklaag ook van ademende materialen zijn gemaakt (bijvoorbeeld houtvezelplaat en hout) is de volledige buitenschil van het gebouw ademend of wel ‘damp open’.

Aardbevingen
Het komt in Nederland zelden voor, maar houten gebouwen blijken in de praktijk bijzonder goed tegen aardbevingen te kunnen. Hout blijft altijd enigszins flexibel, waardoor het beweging goed op kan vangen.

Straling
Massief hout is van nature een goede filter tegen hoogfrequente straling. Een bouw van massief hout is daarmee een stralingsarme plek in een wereld waar steeds meer straling ons omringt.